Koiran kouluttaminen on hauska harrastus

Koiran hankinta on iso asia, jota tulee harkita tarkkaan. Koira on elävä olento, joka tulee olemaan osa omistajan elämää parhaimmillaan jopa yli 15 vuoden ajan. Se tarvitsee huomiota, rakkautta, liikuntaa, hoitoa ja säännöllisiä eläinlääkärin tarkastuksia. Koira antaa omistajalleen rajattomasti rakkautta mutta se on samalla vaativa hoidokki. Ennen hankintaa tulee miettiä kuinka tulevat lomat toteutetaan ja kuka voi auttaa koiran hoidossa. Täytyy myös ottaa huomioon, onko omistajalla ja perheellä varmasti tarpeeksi aikaa koiran ulkoiluttamiseen. Koiran rodusta riippumatta se tarvitsee päivittäisen annoksen liikuntaa pysyäkseen kunnossa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Erilaiset rodut soveltuvat erilaiseen toimintaan, joten alusta asti on hyvä miettiä koiran soveltuvuutta juuri itselle.

Yhteiset harrastukset aktivoivat

Koira on mukava kumppani ja sen kanssa olemisesta kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Oman karvakorvan kanssa harrastaminen lähentää omistajan ja koiran suhdetta. Se on myös mitä mukavinta harrastamista, molemmat saavat liikuntaa ja virikkeitä. Koirat nauttivat uuden oppimisesta ja monipuolisesta toiminnasta, sillä liian monotoninen rytmi saattaa masentaa ja koira voi sairastua. Koirien kanssa voi harrastaa monia lajeja omien mieltymysten mukaisesti. Kaiken perusta on hyvä koulutus. Sen pohjalle on hyvä rakentaa terveellinen suhde koiraan. Hyvässä suhteessa koiran ja omistajan välillä vallitsee yhteisymmärrys ja luottamus, koiralle omistaja on joka tapauksessa aina tärkein asia maailmassa. Koira usein näyttääkin sen olemalla lähellä antamassa rakkautta ja aina valmiina uusiin toiminnallisiin harrastuksiin. Omistaja taas näyttää rakkautensa koiralle huomioimisella ja huolehtimisella sekä antamalla sille raikasta vettä, monipuolista ruokaa, liikuntaa ja rapsutuksia. Niistä on hyvä lähteä liikkeelle.

Koiran kanssa voi puuhastella kaikenlaista. Koiraharrastuksista löytyy monipuolisesti vaihtoehtoja hyvin erilaisiin mielenkiinnon kohteisiin. Liikunnallisen koiran kanssa voi harrastaa vaeltamista, juoksua tai pyöräilyä. Koiran kouluttamista voi viedä pidemmälle esimerkiksi agility-harrastuksen avulla, jossa koira kehittyy aina nokkelammaksi käymällä läpi esteratoja. Agility sopii myös kilpailunhaluisille, sillä kisoja järjestetään eri paikkakunnilla. Koira voi kehittyä lajissa aina paremmaksi motivoimalla koiraa palkinnon avulla yhä parempiin suorituksiin.

Koiramaisia temppuja

Koiran voi saada oppimaan monia todella hauskoja temppuja. Hieman tuntemattomammalta lajipuolelta voidaan mainita pokeria pelaavat koirat. Ennen pokerin opettamista koiralle on hyvä tutustua itse hieman tarkemmin pelin saloihin. Pokerin säännöt voi opiskella suomenkielisenä pakettina netistä. Kun peli on itsellä hallussa, voi alkaa opettamaan kikkoja ja pokerinaamaa myös omalle koiralle. Tästä ei pelit enää koiran kanssa parane, ja tässä kehittyvät samalla sekä omistaja että koira!

Kaiken kaikkiaan harrastaminen koiran kanssa on kasvattanut suosiotaan. Koiranäyttelyt pitävät ehdotonta ykkössijaa, ja niissä vierailee vuosittain suuri määrä lajin harrastajia sekä innostuneita katsojia. Näyttelytoiminnassa sekä mukana olevilta koirilta että omistajilta vaaditaan intoa matkustaa kisapaikoille, koiran trimmaamista ja ulkonäköön panostamista sekä kouluttamista. Laji on rankka eikä se sovi kaikille. Näyttelyiden lisäksi tottelevaisuuskokeet keikkuvat harrastuslistan kärjessä. Ne ovatkin loistava tapa kouluttaa ja tehdä siitä samalla yhteinen hauska harrastus. Erityisesti pienemmän kokoluokan koirat soveltuvat hyvin temppuiluun ja hassujen taitojen opetteluun. Kannattaa muistaa, että temppuilu on usein koiralle erittäin antoisaa, sillä se stimuloi koiran aivoja ja onnistunut temppu lähentää yhdessä harrastavaa paria. Temppuilu on edullinen harrastus, siihen ei tarvita kuin aikaa ja innokkuutta.

Koira mukaan vanhoihin harrastuksiin

Koira on pitkäikäinen kumppani ja sen voi ottaa mukaan myös jo ennen koiran hankintaa aloitetun harrastuksen pariin. Koiran voi opettaa veneilemään, jos isäntä on innokas purjehtija tai kalamies. Koirat nauttivat usein autoilusta, joten paljon autoilevan omistajan mukana koira pääsee nauttimaan vauhdin hurmasta. Autoilua varten koirille myydäänkin autoihin asennettavia turvavöitä. Tällöin koiran matkustaminen on mukavaa ja ennen kaikkea turvallista sitä itseä ja muita autossa matkaavia ajatellen. Metsästykseen soveltuville roduille harrastus on iso osa lajin luonnetta, sillä ne nauttivat jahdista ja metsällä olemisesta. Luontainen into vainuamiseen tekee koiran onnelliseksi ja yhdessä touhuaminen luo loistavat puitteet pitkäikäiselle ystävyydelle. Yhdessä puuhaamisessa tulee hyvin esiin vanha totuus: koira on ihmisen paras ystävä.

Harrastuksen aloittaminen koiran kanssa on helppoa. Peruskoulutuksen antamista voi harrastaa itsekin, mutta jos se tuntuu haastavalta, kannattaa ottaa yhteyttä alueen kennelliittoon ja tiedustella peruskursseja. Huonosti koulutetun koiran kanssa harrastaminen ja liikkuminen on hankalaa, ja monet ongelmat saattavat muuttua iän myötä suuremmiksi. Tottelevainen koira on ilo niin omistajalle kuin myös itselle. Koira on monessa mielessä kuin pieni lapsi, joka tarvitsee rakkautta, apua ja rajoja. Osan harrastuksista voi aloittaa itsenäisesti. Netistä voi esimerkiksi tilata juoksuvyön ja aloittaa harjoittelun oman koiran kanssa. Temppuiluun saa hyviä vinkkejä netin kautta tai alan kirjallisuudesta. Vaellus ja lenkkeily ovat koiralle luonnollista ja mieluisaa toimintaa, johon se on valmis oikeastaan milloin vain. Tottelevaisuus- tai agilityharrastusta varten on hyvä ottaa yhteyttä oman alueen toimijoihin, joilta saa hyviä vinkkejä koulutuksen ja lajin parissa harrastamisen puitteista.