Koiraurheilussa riittää haastetta kaikille

Koiraurheilu on yleiskielinen nimitys kaikelle koiran kanssa harrastettavalle urheilulle. Koiraurheiluun kuuluvat agility, canicross, koiratanssi, toko, vinttikoirakilpailut, iditarod, flyball ja metsästysjäljestys. Osa näistä on kaikille tuttuja.

maltese-dog-in-agility

Agilitylla ja tokolla, eli tottelevaisuuskoulutuksella, on eniten harrastajia Suomessa. Muut koiraurheilulajeista ovat vielä hieman tuntemattomampia. Koiratanssi on hauska liikkumisen muoto, jossa tanssi ja sen liikkeet yhdistetään koiran kanssa tehtäviksi. Kyseessä on siis todellinen tanssi, jossa koirakin on paljon pelkillä takajaloillaan.

Canicross puolestaan tarkoittaa koirajuoksua. Se on kehitetty alun perin vetokoirille, joiden haluttiin pystyvän harjoittelemaan myös lumettomalla maalla. Koiralle tarvitaan vetämiseen sopivat valjaat ja ohjaaja tarvitsee vetovyön. Sen lisäksi tarvitaan joustamaton köysi. Lajia voi harrastaa porukassa ja itsekseen.

Flyball on lähtöisin Yhdysvalloista ja siinä kaksi joukkuetta kisaa toisiaan vastaan. Nopeammin hyväksytyn suorituksen tehnyt joukkue pääsee jatkoon. Flyball-nimitys tulee siitä, että koira kantaa tennispalloa suussaan koko radan ajan. Eksoottiselta kuulostava Iditarod ei ole rantautunut Suomeen, mutta toki suomalaisia harrastajia matkaa Alaskaan harrastamaan tätä lajia. Iditarod on siis perinteinen valjakkokilpailu Alaskan vaihtelevassa maastossa.

Vinttikoirakilpailuissa vinttikoiriin kuuluvat rodut kisaavat nopeudesta juoksuradalla. Lajia harrastetaan jonkun verran Suomessa. Myös metsästysjäljestys on joidenkin harrastajien suosiossa. Metsästyskoirien jäljestämiskokeessa koiran tehtävä on löytää joko kolarissa tai metsästämistilanteessa haavoittunut hirvi. Monet metsästäjät käyttävät koiriaan tässä kokeessa.